Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Μερική ποσότητα καλίου είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, αλλά μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αν τα επίπεδα του καλίου του αίματός είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μπορεί να επηρεάσουν τους κτύπους της καρδιάς. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν παύση των χτύπων της καρδιάς. Σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αν κριθεί απαραίτητο, ο νεφρολόγος ίσως συστήσει προσαρμογή της καταναλούμενης ποσότητας καλίου. Αν απαιτείται, θα δώσει μια λίστα με την ποσότητα του καλίου που περιέχουν οι τροφές και θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, για την λήψη σωστών διατροφικών αποφάσεων ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα του καλίου σε επιτρεπτά όρια. Κάποιες τροφές με υψηλά επίπεδα καλίου είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και τα αποξηραμένα φρούτα.