Οστεοπάθεια και χρόνια νεφροπάθεια2023-01-08T21:10:20+02:00

Οστεοπάθεια και χρόνια νεφροπάθεια

Οι ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα οστά τους. Τα οστά τείνουν να γίνουν πιο ισχνά, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε κατάγματα ή σε οστικά άλγη.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας της οστεοπάθειας, πρόληψης και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών της.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο;2022-12-05T12:01:03+02:00

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι με χρόνια νεφροπάθεια να έχουν προβλήματα με τα οστά τους, κυρίως καθώς η νεφρική λειτουργία επιδεινώνεται. Τα προβλήματα των οστών ίσως εμφανιστούν σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως και άλλοι παράγοντες πέρα από την νεφροπάθεια, επηρεάζουν τα οστά.

Υπάρχουν διάφορες μορφές νεφρικής οστεοδυστροφίας;2022-12-05T12:01:37+02:00

Ναι. Τα φυσιολογικά οστά ανανεώνονται από μόνα τους συνεχώς. Οι δυο μορφές νεφρικής οστεοδυστροφίας είναι η υπερβολική ανανέωση, κατά την οποία τα οστά είναι υπερβολικά ενεργά, και η ελάχιστη ανανέωση, κατά την οποία τα οστά δεν είναι αρκετά ενεργά ώστε να διατηρηθούν υγιή.

Οι πιο γνωστές μορφές νεφρικής οστεοδυστροφίας εμφανίζονται όταν τα επίπεδα του φωσφόρου, του ασβεστίου και της παραθορμόνης του οργανισμού δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας αρκετών λόγων, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου επεξεργασίας της βιταμίνης D από τον οργανισμό και της αποβολής του φωσφόρου. Ας εξετάσουμε αυτές τις περιπτώσεις πιο ενδελεχώς.

1. Τα επίπεδα του φωσφόρου είναι πολύ υψηλά.

Ο φώσφορος υπάρχει στις περισσότερες τροφές που λαμβάνουμε και ό,τι δεν χρειάζεται από το σώμα συνήθως αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Όταν η νεφρική λειτουργία επιδεινώνεται, τα επίπεδα του φωσφόρου στον οργανισμό αρχίζουν να ανεβαίνουν. Μεγάλες ποσότητες φωσφόρου στο αίμα προκαλούν νεφρική οστεοδυστροφία σε ασθενείς με νεφροπάθεια.

Προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση φωσφόρου στο αίμα, μπορούν να χορηγηθούν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα φωσφόρου. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διατροφή που είναι χαμηλή σε φώσφορο και να συνταγογραφήσει φωσφοροδεσμευτικά – αυτά είναι φάρμακα που συνήθως λαμβάνονται με τα γεύματα προκειμένου να δεσμευτεί ο φώσφορος που περιέχεται στην τροφή ώστε να μην απορροφηθεί.

2. Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι υπερβολικά ενεργείς

Ενώ ο φώσφορος παραμένει στον οργανισμό, όταν οι νεφροί δεν μπορούν να τον αποβάλουν, τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα σας τείνουν να μειωθούν. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων φωσφόρου και χαμηλού ασβεστίου προκαλεί υπερδιέγερση των παραθυρεοειδών αδένων (τέσσερις μικροί αδένες στην περιοχή του λαιμού) οι οποίοι εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα ορμόνης που επηρεάζει τα οστά. Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα οστά ή άλγος.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στην θεραπεία αιμοκάθαρσης που ακολουθούν οι ασθενείς, ακολουθώντας ένα διαιτητικό πλάνο που είναι φτωχό σε φώσφορο, ενώ η λήψη ασβεστίου, βιταμίνης D, ή συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της παραθορμόνης. Κάποιες φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κάποιων από αυτούς τους παραθυρεοειδικούς αδένες.

3. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την βιταμίνη D διαφορετικά

Η βιταμίνη D είναι μια ανόργανη ουσία που είναι σημαντική για την υγεία των οστών επειδή επηρεάζει τα επίπεδα του ασβεστίου. Φυσιολογικά, η βιταμίνη D υπό την επίδράση του ήλιου στο δέρμα, από την πρόσληψη τροφής, των συμπληρωμάτων βιταμίνης και ιχνοστοιχείων, μετατρέπονται μέσω των νεφρών σε μια «ενεργή» μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν πια σωστά, δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτή την σημαντική λειτουργία. Ευτυχώς, οι «ενεργείς» μορφές της βιταμίνης D είναι διαθέσιμες με την μορφή φαρμάκων και μπορούν να χορηγηθούν στους ασθενείς από τον νεφρολόγο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

4. Αλουμίνιο και οστά

Στο παρελθόν, οι ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια λάμβαναν αλουμίνιο για να δεσμεύσουν τον φώσφορο. Σε κάποιους, η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που περιείχαν αλουμίνιο οδήγησε σε προβλήματα οστών. Τώρα, τα φωσφοροδεσμευτικά που περιέχουν αλουμίνιο δεν χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για την μείωση των επιπέδων του φωσφόρου. Οι νεφρολόγοι μπορούν να ενημερώσουν τους ασθενείς τους αν χρειαστεί να λάβουν φωσφοροδεσμευτικά που περιέχουν αλουμίνιο.

Πώς μπορεί να μάθει κανείς από τι είδους νεφρική οστεοδυστροφία πάσχει;2022-12-05T12:02:14+02:00

Ο νεφρολόγος μπορεί να διερευνήσει τον τύπο της νεφρικής οστεοδυστροφίας εξετάζοντάς τον ασθενή και υποβάλλοντας τον σε συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να διενεργηθεί βιοψία οστών. Η βιοψία οστού περιλαμβάνει την λήψη ενός μικρού δείγματος από το οστούν, συνήθως από το ισχύο, και την μελέτη του υπό το μικροσκόπιο. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν τον γιατρό σας να αποφασίσει από ποια μορφή οστεοπάθειας πάσχει ο ασθενής και ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη για εκείνον.

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες;

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

· Μείωση της καταναλούμενης ποσότητας φωσφόρου
· Πρόσληψη φαρμάκων που ονομάζονται φωσφοροδεσμευτικά
· Πρόσληψη φαρμάκων με την ενεργή μορφή της βιταμίνης D
· Πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου
· Αλλαγές στην θεραπεία αιμοκάθαρσης
· Ένα πρόγραμμα ασκήσεων που έχει εγκριθεί από τον γιατρό
· Πρόσληψη φαρμάκων με σκοπό την μείωση των επιπέδων της παραθορμόνης, ή χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθούν κάποιοι από τους παραθυρεοειδούς αδένες.

Πώς μπορούν οι ασθενείς να αποφύγον ή να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της νεφρικής οστεοδυστροφίας;2022-12-05T12:03:01+02:00

Κάνοντας υγιεινές διατροφικές επιλογές

Μπορεί να αποφευχθεί η αύξηση των επιπέδων του φωσφόρου του αίματος μειώνοντας την καταναλούμενη ποσότητα του φωσφόρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φώσφορο περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γάλα και το τυρί, τα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, οι ξηροί καρποί και αφεψήματα όπως είναι το κακάο, η κοκα-κόλα και η μπύρα. Ένας καλός τρόπος μείωσης της καταναλούμενης ποσότητας φωσφόρου είναι η χρήση μη-γαλακτοκομικών γαλακτοποιητών και συνιστώμενα υποκατάστατα γάλακτος. Ο νεφρολόγος θα βοηθήσει τους ασθενείς να φτιάξουν ένα υγιές διαιτητικό πλάνο προκειμένου να μειωθεί ο φώσφορος.

Άσκηση

Πολλοί ασθενεέις με νεφροπάθεια έχουν ανακαλύψει πως η γυμναστική βοηθά στην αύξηση της δύναμης και της ενέργειας. Σε κάποιους ανθρώπους, η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών, έτσι η άσκηση μπορεί να είναι σημαντική για την διατήρηση υγιών οστών. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον νεφρολόγο σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να σας ταιριάζει.

Χρήση της φαρμακευτικής αγωγής όπως συνιστάται από τον νεφρολόγο.

Προκειμένου να αποφευχθεί και να θεραπευθεί η οστεοπάθεια, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται σωστά τα φωσφοροδεσμευτικά και η «ενεργή» μορφή της βιταμίνης D, και άλλα φάρμακα που χορηγούνται.

Η μεταμόσχευση νεφρού θα βοηθήσει τα οστά;2022-12-05T12:03:25+02:00

Μια επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού ίσως βοηθήσει τα οστά των νεφροπαθών να αναρρώσουν από τις βλάβες που μπορεί να είχαν συμβεί όταν οι νεφροί δεν λειτουργούσαν καλά. Εν τούτοις, τα κορτιζόνη ή φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείες μετά την μεταμόσχευση νεφρού μποροεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα οστά. Ο νεφρολόγος θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση των οστών μετά την μεταμόσχευση νεφρού, κάνοντας διάφορες εξετάσεις.

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Καλέστε μας για ραντεβού

Τεχνολογία

Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Ποιότητα

Ποικιλία φίλτρων αιμοκάθαρσης, υψηλών  προδιαγραφών ευρωπαϊκής προέλευσης High και Low  Flux και ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα.

Ασφάλεια

Μηνιαίος έλεγχος όλων των εργαστηριακών παραμέτρων.

Παροχές

Ευρύχωρος χώρος αιμοκάθαρσης

Ασθενοφόρο και βανάκι για δωρεάν μεταφορά ασθενών

Συνεργασία με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων

Υποδομές με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές

Το προσωπικό μας

Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

Είμαστε εδώ για εσάς

Καλέστε μας ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε εμείς το συντομότερο δυνατό

Το προσωπικό της κλινικής μας είναι στην διάθεση των φιλοξενούμενων νεφροπαθών για κάθε ερώτηση που αφορά στην θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση αλλά και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη διαμονή τους στην περιοχή μας.

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Με την υποβολή των στοιχείων μου, συμφωνώ να επικοινωνήσετε μαζί μου