Σεξουαλικότητα και χρόνια νεφροπάθεια2023-01-08T21:12:36+02:00

Σεξουαλικότητα και χρόνια νεφροπάθεια

Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζωντανό κομμάτι όλων μας. Περιλαμβάνει πολλές πλευρές, όπως το πώς νοιώθουμε για τον εαυτό μας, την οικειότητα, και το πώς επικοινωνούμε με τους άλλους.

Πάνω από τους μισούς ανθρώπους με χρόνια νεφροπάθεια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την σεξουαλική λειτουργία

Ας το συζητήσουμε2023-01-08T20:58:43+02:00

Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζωντανό κομμάτι όλων μας. Περιλαμβάνει πολλές πλευρές, όπως το πώς νοιώθουμε για τον εαυτό μας, την οικειότητα, και το πώς επικοινωνούμε με τους άλλους. Η σεξουαλικότητα ίσως περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες όπως η επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, τα φιλιά, το κράτημα χεριών και συζητήσεις.

Πάνω από τους μισούς ανθρώπους με χρόνια νεφροπάθεια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την σεξουαλική λειτουργία. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν από μια απλή έλλειψη ενδιαφέροντος μέχρι πλήρη ανικανότητα οργασμού. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοπεποίθησή τους και να τους αγχώνει περισσότερο σε μια ήδη τεταμένη σχέση. Η συζήτηση με τον σύντροφο ή με τον γιατρό για την σεξουαλικότητα, ή σεξουαλικά προβλήματα ίσως προκαλεί συναισθήματα ντροπής. Επειδή αυτά τα θέματα καμμιά φορά μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Όποια κι αν είναι η αιτία ή η δυσκολία, τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν συχνά να διορθωθούν.

Τα αναγραφόμενα βοηθούν στην κατανόηση κάποιων σεξουαλικών προβλημάτων που σχετίζονται με την χρόνια νεφροπάθεια, παρέχουν προτάσεις αυτοβοήθειας και μια λίστα ερωτήσεων ώστε να μιλήσει κανείς ευκολότερα στον γιατρό.

Αιτίες των σεξουαλικών προβλημάτων2023-01-08T20:58:18+02:00

Κούραση

Η κούραση αποτελεί κύριο λόγο. Όλες οι χρόνιες ασθένειες είναι κουραστικές, και η χρόνια νεφροπάθεια, η οποία συχνά συνοδεύεται από αναιμία και μια απαιτητική θεραπεία, που προκαλούν περαιτέρω κούραση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί άλλο ένα κοινό θέμα. Πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ασθένειας, περνούν περιόδους κατάθλιψης, και ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απώλεια ενδιαφέροντος για σεξουαλική επαφή.

Φαρμακευτική αγωγή

Η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα ή την επιθυμία κάποιου για επαφή. Αφού μπορεί να υπάρχουν άλλα φάρμακα που είναι εξίσου αποτελεσματικά χωρίς τις επιπτώσεις της απώλειας της σεξουαλικής λειτουργίας ή επιθυμίας, καλό θα ήταν να μιλήσει κανείς με τον γιατρό για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Συναισθήματα για την εικόνα του σώματος

Το να φέρει κάποιος περιτοναϊκό καθετήρα, fistula ή μόσχευμα, ίσως προκαλεί την αποφυγή της σωματικής επαφής εξαιτίας του φόβου ότι νοιώθει λιγότερο ποθητός ή επειδή ανησυχεί για τις σκέψεις των άλλων όταν τον κοιτούν.

Ασθένειες

Κάποιες ασθένειες, όπως είναι η αγγειοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αιματική ροή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε μειωμένη επιθυμία για σεξ, σε κολπική ξηρότητα και σεξουαλική ανικανότητα.

Πώς μπορώ να λάβω βοήθεια;2023-01-08T20:57:29+02:00

Το σημαντικότερο είναι να νοιώθει κανείς άνετα να συζητήσει τα προβλήματα του. Καλό θα ήταν να μιλήσει με το άτομο με το οποίο νοιώθετε πιο οικεία – τον γιατρό, κάποιον κοινωνικό λειτουργό, μια νοσοκόμα ή τον φαρμακοποιό.

· Το πρώτο βήμα είναι μια ιατρική αξιολόγηση προκειμένου να προσδιοριστεί αν το πρόβλημα είναι σωματικό.
· Θα πρέπει ίσως ακόμα να απευθυνθεί ο ασθενής σε κάποιο κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ψυχίατρο ή σεξολόγο για να εξετάσει μη ιατρικούς παράγοντες.
· Η εξέταση συχνά ακολουθείται από συμβουλευτική και ενημέρωση.
· Το να μάθει κανείς να μιλά ανοιχτά με τον σύντροφό του είναι το πιο σημαντικό. Εκφράζοντας τις προσωπικές ανάγκες, συχνά μειώνεται το άγχος και βελτιώνονται τα συναισθήματά σχετικά με την σεξουαλικότητά.

Για τους άνδρες

Μια κοινή ανησυχία ίσως αποτελεί η στυτική δυσλειτουργία (πρόβλημα στύσης και διατήρησης αυτής), μειωμένη σεξουαλική όρεξη (χαμηλή λίμπιντο), και θέματα εκσπερμάτισης. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλευτική, εμφύτευμα, αντρικές ορμόνες, φάρμακα που λαμβάνονται από του στόματος ή ενδοφλεβίως. Θα πρέπει ο ασθενής να ζητήσει από τον γιατρό του να του συστήσει κάποιον ειδικό για στυτική δυσλειτουργία για πλήρη εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης της φαρμακευτικής αγωγής.

Για τις γυναίκες

Οι γυναίκες επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα μειωμένου λίμπιντο. Για αυτές που έχουν κολπική ξηρότητα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές: κρέμες ή συσκευές που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να τοποθετηθούν στον κόλπο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν λιπαντικά. Επιπροσθέτως, ο τακτικός σεξουαλικός ερεθισμός υπό οποιαδήποτε μορφή βοηθά την βελτίωση της υγρότητας του κόλπου.

Τί μπορώ να κάνει ο ασθενής για τον εαυτό του;2023-01-08T20:57:19+02:00

Παρατίθενται ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου που νοιώθει κανείς για τον εαυτό του.

· Να δίνεται περισσότερη προσοχή στην προσωπική περιποίηση. Όποιος φαίνεται καλά, νοιώθει και καλά.
· Καλό είναι να προσπαθήσει κανείς να μην σκέφτεται την σεξουαλική επαφή μόνο ως μια σεξουαλική πράξη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη θλίψη αν υπάρχει περιορισμένη όρεξη ή ενέργεια. Η σεξουαλικότητα δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει συνουσία. Υπάρχουν πολλές μορφές έκφρασης σεξουαλικότητας που δεν απαιτούν τόση ενέργεια και είναι ευχάριστες, όπως οι αγκαλιές, τα φιλιά και η φροντίδα. Η συζήτηση με τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε ευχάριστους τρόπους ανταλλαγής ευχαρίστησης.
· Τα βιβλία αποτελούν καλή πηγή πληροφοριών για τρόπους αυτο-βοήθειας. Οι τοπικές βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν βιβλία που να πραγματεύονται τέτοιου είδους θέματα. Στο διαδίκτυο μπορείτε επίσης να ψάξετε για χρήσιμες ιστοσελίδες: επί παραδείγματι, υπάρχουν ιστότοποι όπου αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς δημοσιεύουν μηνύματα για την σεξουαλική δυσλειτουργία. Ίσως αποδειχθεί χρήσιμο να κατανοήσει κανείς ότι οι σεξουαλικές ανησυχίες ειναι κοινές, και ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια.
· Το πιο σημαντικό είναι να, μην παραβλέπεται το πρόβλημα και να υπάρχει κατά νου η σκέψη ότι η θετική συμπεριφορά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής σωματικής υγείας.

Ερωτήσεις προς τον γιατρό.2023-01-08T20:56:31+02:00

· Ποια φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει με την σεξουαλική ανικανότητα ;
· Πώς μπορεί να προστατεύσει κανείς τον περιτοναϊκό του καθετήρα, την φίστουλα ή τον μόνιμο καθετήρα κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;
· Τί συμβαίνει με την αντισυλληπτική μέθοδο στην περίπτωση της αιμοκάθαρσης;
· Για τους άνδρες: μπορούν να γίνουν πατέρες ενώ βρίσκονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης;
· Για τις γυναίκες: μπορούν να μείνουν έγκυοι ενώ βρίσκονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης;
· Τί γίνεται με την σεξουαλική δραστηριότητα μετά από την μεταμόσχευση;
· Μπορεί κανείς να κάνει παιδί μετά από την μεταμόσχευση;

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Καλέστε μας για ραντεβού

Τεχνολογία

Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Ποιότητα

Ποικιλία φίλτρων αιμοκάθαρσης, υψηλών  προδιαγραφών ευρωπαϊκής προέλευσης High και Low  Flux και ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα.

Ασφάλεια

Μηνιαίος έλεγχος όλων των εργαστηριακών παραμέτρων.

Παροχές

Ευρύχωρος χώρος αιμοκάθαρσης

Ασθενοφόρο και βανάκι για δωρεάν μεταφορά ασθενών

Συνεργασία με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων

Υποδομές με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές

Το προσωπικό μας

Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

Είμαστε εδώ για εσάς

Καλέστε μας ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε εμείς το συντομότερο δυνατό

Το προσωπικό της κλινικής μας είναι στην διάθεση των φιλοξενούμενων νεφροπαθών για κάθε ερώτηση που αφορά στην θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση αλλά και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη διαμονή τους στην περιοχή μας.

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Με την υποβολή των στοιχείων μου, συμφωνώ να επικοινωνήσετε μαζί μου