Ο φώσφορος είναι ένας ηλεκτρολύτης που φυσιολογικά διατηρεί τα οστά δυνατά και υγιή. Εν τούτοις, μεγάλες ποσότητες φωσφόρου μπορεί να προκαλέσουν δερματικό κνησμό ή άλγος των αρθρώσεων, ενώ τα οστά μπορεί να χάνουν ασβέστιο και να γίνονται ασθενέστερα. Όταν οι νεφροί υπολειτουργούν, τα επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα αυξάνονται. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να περιοριστούν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ακόμα και μέτριες ποσότητες φωσφόρου. Αυτές περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και πρωτεϊνούχες τροφές όπως είναι το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Εν τούτοις, θα πρέπει οι ασθενείς με νεφροπάθεια να λαμβάνουν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα και πρωτεϊνούχες τροφές προκειμένου να διατρέφονται σωστά. Έτσι ο γιατρός θα πρέπει να φροντίσει να περιλαμβάνονται στο ημερήσιο διατροφικό πλάνο.

Γενικά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φώσφορο, όπως είναι οι σπόροι, οι καρποί, αποξηραμένα φρούτα και επεξεργασμένα πιτιρούχα δημητριακά, δεν περιλαμβάνονται στο ημερήσιο διατροφικό πλάνο.

Ο νεφρολόγος ίσως συστήσει φωσφοροδεσμευτικά. Αυτά τα φάρμακα δεσμεύουν τον φώσφορο στον εντερικό αυλό, με αποτέλεσμα ο απορροφούμενος φώσφορος να περάσει στα κόπρανά. Για τον λόγο αυτό, τα φωσφοροδευσμευτικά πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τα γεύματα και τα σνακ. Ενώ δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με συμπληρώματα σιδήρου.