Αν κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από αναιμία, θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το ακριβές αίτιο της αναιμίας. Οι επιλογές της θεραπείας περιλαμβάνουν:

1.Διατροφικές αλλαγές

Μια δίαιτα πτωχή σε σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ίσως συμβάλει στην αναιμία. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες βάσει της ηλικίας του, του ιατρικού ιστορικού του και της νεφρικής του λειτουργίας.

2. Συμπληρώματα διατροφής

Ο γιατρός ίσως συστήσει συμπληρώματα διατροφής. Το πιο σύνηθες συμπλήρωμα διατροφής είναι ο σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου (έλλειψη) μπορεί να θεραπευτεί με χάπια ή με ενδοφλέβια χορήγηση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να θεραπευτεί με χάπια ή με ένεση (ενδομυϊκή, ή ΙΜ). Επιπλέον φολικό οξύ μπορεί να ληφθεί με την μορφή χαπιού.

3. Συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ο γιατρός ίσως συνταγογραφήσει φάρμακα προκειμένου να αυξηθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγει ο οργανισμός. Αυτά τα φάρμακα είναι συνθετικές ορμόνες που λειτουργούν σαν φυσική ερυθροποιητίνη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν μέσω υποδόριας ή ενδοφλέβιας ένεσης.

Μεταγγίσεις αίματος.

Κάποιες φορές, όταν η αναιμία είναι πολύ σοβαρή ή πρέπει να θεραπευτεί πολύ γρήγορα, γίνεται μεταγγίση αίματος. Με μια μετάγγιση αίματος, ερυθρά αιμοσφαίρια από έναν εθελοντή δότη μεταφέρονται μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής προκειμένου να αυξηθεί η αιμοσφαιρίνη στο αίμα του ασθενούς.