Αιμοκάθαρση2023-02-24T14:23:03+02:00

Αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση είναι ένας τρόπος καθαρισμού του αίματος από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού και από την υπερβολική ποσότητα υγρών.

Αιμοκάθαρση

Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα περνά μέσα από έναν τεχνητό νεφρό. Ο τεχνητός νεφρός καθαρίζει το αίμα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι υγιείς νεφροί .

Η θεραπεία αιμοκάθαρσης συνήθως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκεί 3 – 4 ώρες. Κάποιοι ασθενείς ίσως χρειάζονται πιο συχνές και πιο μεγάλες σε διάρκεια συνεδρίες. Σε κάποιες περιπτώσεις και πιο σύντομες θεραπείες είναι ικανοποιητικές.

Η αιμοκάθαρση μπορεί να εφαρμοστεί σε νοσοκομειακή μονάδα κάθαρσης, σε κλινική εκτός νοσοκομείου, (στην χώρα μας), ή κατ’ οίκον (σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού). Απαιτείται ειδική εκπαίδευση στην περίπτωση της κατ’ οίκον αιμοκάθαρσης.

νεφρολογική κλινική
Τί είναι η αιμοκάθαρση;2022-11-29T13:09:19+02:00

Αιμοκάθαρση σημαίνει «καθαρισμός του αίματος» – κι αυτό ακριβώς κάνει η θεραπεία. Το αίμα κυκλοφορεί μέσα σε ένα μηχάνημα που περιέχει ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης (επίσης αποκαλείται τεχνητός νεφρός). Το φίλτρο αποτελείται από δυο χώρους που διαχωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη. Το αίμα περνά από τη μια πλευρά της μεμβράνης και το διάλυμα από την άλλη πλευρά της μεμβράνης. Οι τοξίνες και τα υγρά περνούν από το αίμα μέσω της μεμβράνης στο υγρό της κάθαρσης, το οποίο και αποβάλλεται. Το καθαρισμένο αίμα επιστρέφεται πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς συνδέονται οι ασθενείς στο μηχάνημα αιμοκάθαρσης;2022-11-29T13:11:13+02:00

Η σύνδεση με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης γίνεται με πολλούς τρόπους. Η πιο κοινή μέθοδος που παρέχει μόνιμη δίοδο στην ροή του αίματος για την αιμοκάθαρση είναι μέσω μιας εσωτερικής σύριγγας στο μπράτσο. Αυτό βέβαια απαιτεί την χειρουργική σύνδεση μιας αρτηρίας με μια φλέβα. Όταν αυτές ενώνονται, η μεγαλύτερη αιματική ροή προκαλεί την μεγέθυνση της φλέβας. Έτσι μπορούν οι βελόνες να μπαίνουν στην μεγεθυνμένη φλέβα και να συνδέονται οι ασθενείς με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης στην αιματική ροή είναι η εισαγωγή ενός εσωτερικού μοσχεύματος. Με αυτή την διαδικασία μια αρτηρία συνδέεται χειρουργικά με μια φλέβα μέσω ενός μικρού ειδικού μαλακού σωλήνα που τοποθετείται υποδόρια. Οι βελόνες μπορούν να εισέρχονται μέσα σε αυτό το μόσχευμα.

Κάποιες φορές, όταν είναι απαραίτητη η άμεση ένταξη στην αιμοκάθαρση, ή όταν οι φλέβες του μπράτσου είναι πολύ ασθενείς για να παρέχουν αρκετό αίμα για την αιμοκάθαρση, χρησιμοποιείται ένας κεντρικός φλεβικός καθετήρας. Ένας μαλακός πλαστικός σωλήνας τοποθετείται χειρουργικά μέσα σε μια μεγάλη φλέβα στον λαιμό ή κάτωθεν του οστού της κλείδας. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως προσωρινή μέχρι να ετοιμαστεί μια μόνιμη προσπέλαση.

Είναι οδυνηρή η αιμοκάθαρση;2022-11-29T13:11:19+02:00

Η εισαγωγή βελόνων προκαλεί άλγος, αλλά μόνο προσωρινά. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους ασθενείς. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, μυϊκές κράμπες ή ζαλάδα, εξαιτίας της γρήγορης αφαίρεσης πολλών υγρών από το σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο διαρκεί η αιμοκάθαρση;2022-12-14T10:01:47+02:00

Κάθε θεραπεία αιμοκάθαρσης συνήθως διαρκεί 3 με 4 ώρες, και συνήθως απαιτούνται τρεις θεραπείες εβδομαδιαίως (επίσης εξατομικευμένη θεραπεία σε ειδικές περιπτώσεις). Μόνο μια μικρή ποσότητα αίματος απομακρύνεται από το σώμα κάθε φορά. Έτσι, το αίμα θα πρέπει να κυκλοφορήσει μέσα στο μηχάνημα αρκετές φορές μέχρι να καθαριστεί.

Πού μπορεί να γίνει η αιμοκάθαρση;2022-12-12T11:18:03+02:00

Η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει σε νοσοκομειακές μονάδες αιμοκάθαρσης, σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης) με βοήθεια από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Σε κάποια κέντρα του εξωτερικού οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης μπορούν να γίνουν ακόμα και κατ’ οίκον με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας, ενός συντρόφου ή από τον ίδιο τον ασθενή. Απαιτείται ειδική εκπαίδευση για την αιμοκάθαρση κατ’ οίκον.

Ποια θεωρείται σωστή διατροφή;2022-12-12T11:20:13+02:00

Οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές ώστε να ταιριάζουν με τις διατροφικές τους ανάγκες καθώς επίσης και να ελέγχουν την συγκέντρωση ηλεκτρολυτών και υγρών στο καθημερινό διαιτολόγιο τους. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν φάρμακα και βιταμίνες. Η μονάδα μας διαθέτει διατροφολόγο σε τακτική βάση που εκπαιδεύει τους ασθενείς και τους συγγενείς – φροντιστές.

Τί άλλες αλλαγές απαιτούνται στον τρόπο ζωής με την έναρξη της αιμοκάθαρσης;2022-11-29T13:55:47+02:00

Οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμόζουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους βάσει των καθορισμένων συνεδριών αιμοκάθαρσης. Ίσως χρειαστεί να πάρουν άδεια από την δουλειά ή το σχολείο πριν ξεκινήσετε την αιμοκάθαρση και κατά την έναρξη των θεραπειών. Εν τούτοις, όταν η υγεία τους σταθεροποιηθεί, θα είναι λογικά σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους ασχολίες. Αναλόγως ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί ο όγκος εργασίας ή να περιοριστούν κάποιες δραστηριότητες.

Είναι δυνατά τα ταξίδια κατά την αιμοκάθαρση;2022-12-12T10:35:14+02:00

Υπάρχουν μονάδες αιμοκάθαρσης σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετά μέρη του κόσμου. Έχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για επισκέπτες που χρειάζονται θεραπεία αιμοκάθαρσης. Εν τούτοις, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να το προγραμματίσουν αρκετό καιρό νωρίτερα εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και προσωπικού. Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διευθετήσεις.

Online Αιμοδιαδιήθηση

Στη νεφρολογική μας μονάδα εκτός από την κλασική αιμοκάθαρση, διενεργείται και on line αιμοδιαδιήθηση.
Οι υποδομές της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης πληρούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και εξυπηρετούν κάθε απαίτηση.

Με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς, εκτός από την κλασική αιμοκάθαρση, διενεργείται και on line αιμοδιαδιήθηση.

Σημαντική είναι και η ποικιλία φίλτρων αιμοκάθαρσης, υψηλών προδιαγραφών ευρωπαϊκής προέλευσης High και Low Flux – για την κάλυψη όλων των αναγκών των ασθενών, αποστειρωμένα με γ-ακτινοβολία ή ατμό. Επίσης διαθέτουμε ειδικά φίλτρα για ασθενείς που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Καλέστε μας για ραντεβού

Τεχνολογία

Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Ποιότητα

Ποικιλία φίλτρων αιμοκάθαρσης, υψηλών  προδιαγραφών ευρωπαϊκής προέλευσης High και Low  Flux και ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα.

Ασφάλεια

Μηνιαίος έλεγχος όλων των εργαστηριακών παραμέτρων.

Παροχές

Ευρύχωρος χώρος αιμοκάθαρσης

Ασθενοφόρο και βανάκι για δωρεάν μεταφορά ασθενών

Συνεργασία με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων

Υποδομές με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές

Το προσωπικό μας

Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

2023-03-13T13:41:18+02:00

Dr. Γκουίας Κωνσταντίνος

Καρδιολόγος
9 χρόνια εμπειρίας στην αιμοκάθαρση
Διενέργεια υπερήχων καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

Είμαστε εδώ για εσάς

Καλέστε μας ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε εμείς το συντομότερο δυνατό

Το προσωπικό της κλινικής μας είναι στην διάθεση των φιλοξενούμενων νεφροπαθών για κάθε ερώτηση που αφορά στην θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση αλλά και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη διαμονή τους στην περιοχή μας.

ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Με την υποβολή των στοιχείων μου, συμφωνώ να επικοινωνήσετε μαζί μου