Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζωντανό κομμάτι όλων μας. Περιλαμβάνει πολλές πλευρές, όπως το πώς νοιώθουμε για τον εαυτό μας, την οικειότητα, και το πώς επικοινωνούμε με τους άλλους. Η σεξουαλικότητα ίσως περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες όπως η επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, τα φιλιά, το κράτημα χεριών και συζητήσεις.

Πάνω από τους μισούς ανθρώπους με χρόνια νεφροπάθεια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την σεξουαλική λειτουργία. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν από μια απλή έλλειψη ενδιαφέροντος μέχρι πλήρη ανικανότητα οργασμού. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοπεποίθησή τους και να τους αγχώνει περισσότερο σε μια ήδη τεταμένη σχέση. Η συζήτηση με τον σύντροφο ή με τον γιατρό για την σεξουαλικότητα, ή σεξουαλικά προβλήματα ίσως προκαλεί συναισθήματα ντροπής. Επειδή αυτά τα θέματα καμμιά φορά μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Όποια κι αν είναι η αιτία ή η δυσκολία, τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν συχνά να διορθωθούν.

Τα αναγραφόμενα βοηθούν στην κατανόηση κάποιων σεξουαλικών προβλημάτων που σχετίζονται με την χρόνια νεφροπάθεια, παρέχουν προτάσεις αυτοβοήθειας και μια λίστα ερωτήσεων ώστε να μιλήσει κανείς ευκολότερα στον γιατρό.