Το σημαντικότερο είναι να νοιώθει κανείς άνετα να συζητήσει τα προβλήματα του. Καλό θα ήταν να μιλήσει με το άτομο με το οποίο νοιώθετε πιο οικεία – τον γιατρό, κάποιον κοινωνικό λειτουργό, μια νοσοκόμα ή τον φαρμακοποιό.
· Το πρώτο βήμα είναι μια ιατρική αξιολόγηση προκειμένου να προσδιοριστεί αν το πρόβλημα είναι σωματικό.
· Θα πρέπει ίσως ακόμα να απευθυνθεί ο ασθενής σε κάποιο κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ψυχίατρο ή σεξολόγο για να εξετάσει μη ιατρικούς παράγοντες.
· Η εξέταση συχνά ακολουθείται από συμβουλευτική και ενημέρωση.
· Το να μάθει κανείς να μιλά ανοιχτά με τον σύντροφό του είναι το πιο σημαντικό. Εκφράζοντας τις προσωπικές ανάγκες, συχνά μειώνεται το άγχος και βελτιώνονται τα συναισθήματά σχετικά με την σεξουαλικότητά.
Για τους άνδρες
Μια κοινή ανησυχία ίσως αποτελεί η στυτική δυσλειτουργία (πρόβλημα στύσης και διατήρησης αυτής), μειωμένη σεξουαλική όρεξη (χαμηλή λίμπιντο), και θέματα εκσπερμάτισης. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλευτική, εμφύτευμα, αντρικές ορμόνες, φάρμακα που λαμβάνονται από του στόματος ή ενδοφλεβίως. Θα πρέπει ο ασθενής να ζητήσει από τον γιατρό του να του συστήσει κάποιον ειδικό για στυτική δυσλειτουργία για πλήρη εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης της φαρμακευτικής αγωγής.
Για τις γυναίκες
Οι γυναίκες επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα μειωμένου λίμπιντο. Για αυτές που έχουν κολπική ξηρότητα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές: κρέμες ή συσκευές που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να τοποθετηθούν στον κόλπο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν λιπαντικά. Επιπροσθέτως, ο τακτικός σεξουαλικός ερεθισμός υπό οποιαδήποτε μορφή βοηθά την βελτίωση της υγρότητας του κόλπου.