Οι νεφροί αποτελούνται από μικρές δομικές μονάδες που ονομάζονται νεφρώνες. Κάθε νεφρώνας αποτελείται από το σπείραμα και το σωληνάριό. Στο σπείραμα φιλτράρονται οι περιττές ουσίες ενώ στο σωληνάριο τροποποιείται το προϊόν του φιλτραρίσματος και έχουμε την παραγωγή των ούρων. Όταν όμως τα σπειράματα προσβληθούν από μια νόσο ανοσολογικής αιτίας και προκληθεί φλεγμονή,τότε μιλάμε για σπειραματονεφρίτιδα.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι σπειραματονεφρίτιδες;

  • Πρωτοπαθείς Σπειραματονεφρίτιδες (όταν δεν γνωρίζουμε την αιτία που την προκάλεσε).
  • Δευτεροπαθείς Σπειραματονεφρίτιδες (όταν προκαλούνται από κάποιο αίτιο όπως για παράδειγμα στρεπτοκοκκική λοίμωξη, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά.).
  • Κλινικά σύνδρομα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν οι σπειραματονεφρίτιδες
  • Νεφρωσικό σύνδρομο (σοβαρού βαθμού πρωτεϊνουρία, γενικευμένα οιδήματα).
  • Νεφριτιδικό σύνδρομο (αιματουρία, πρωτεϊνουρία, οίδημα, μειωμένη παραγωγή ούρων)
  • Μακροσκοπική αιματουρία (παρουσία αίματος στα ούρα).
  • Χρόνια σπειραματονεφρίτιδα (αργή εξέλιξη).
  • Ασυμπτωματικές διαταραχές ούρων.
  • Ταχέως εξελισσόμενη σπειραματονεφρίτιδα (που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου εντός ολίγων ημερών)

Ποια είναι τα συμπτώματα των σπειραματονεφρίτιδων;

Τα συμπτώματα υποδηλώνουν την σοβαρότητα της νόσου και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: α) παρουσία λευκώματος (πρωτεΐνης ) στα ούρα β) παρουσία αίματος στα ούρα γ) εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης γ) σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε ταχεία επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και μειωμένη παραγωγή ούρων

Η διάγνωση γίνεται με βιοψία νεφρού. Η διαδικασία της βιοψίας νεφρού γίνεται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας, μέσω μιας λεπτής βελόνας παίρνουμε ένα μικρό νηματοειδές τεμάχιο του νεφρικού ιστού (σπείραμα + σωληνάριο). Στη συνέχεια, αυτό εξετάζεται σε μικροσκόπιο με ιστολογική εξέταση, και έτσι γίνεται εκτίμηση της έκταση της νεφρικής βλάβης. Βάση βιοψίας αποφασίζεται το θεραπευτικό σχήμα.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το είδος της νεφρικής βλάβης που θα αναδείξει η βιοψία νεφρού. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία μπορεί να έχουμε την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου και κατά συνέπεια την εξέλιξη της νόσου σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Η θεραπεία αρχικά επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, στη μείωση της λευκωματουρίας ή οποιασδήποτε άλλης επιπλοκής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως απαιτείται η χορήγηση ειδικής θεραπείας (ανοσοκατασταλτικά φάρμακα). Η ειδική θεραπεία στοχεύει στη μείωση της νεφρικής βλάβης που εξαρτάται από την αιτιοπαθογένεια της νόσου, τη βαρύτητά της καθώς και αν πρόκειται για οξεία ή χρόνια σπειραματονεφρίτιδα. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι σπειραματονεφρίτιδες είναι ιάσιμες. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής, πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται από τον ιατρό ακόμη και μετά το πέρας της θεραπείας.

«ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε» ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

 

Πηγή: TEMPO24

Categories: ΑΡΘΡΑ

Translate »